Luxemburg

kaart Luxemburg

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Luxemburg is een oranje zone. 

 

Reizen kunnen doorgaan zonder problemen: zie hieronder wat toegelaten is vanaf recente datum  en de hygiënische restricties (mondmasker,…).  Er zijn geen noemenswaardige problemen qua veiligheid.

De laatste richtlijnen zijn te  vinden op:  www.gouvernement.lu

Momenteel zijn de volgende laatste maatregelen van kracht:

  • Vanaf 15/6 zijn alle reizen naar Luxemburg en terugkeer naar België  toegestaan.  (Er zijn geen systematische grenscontroles.) 
  • Door het feit dat België het Groot-Hertogdom in “oranje zone” heeft geplaatst, betekent dit dat de Belgische autoriteiten aanraden om zich te laten testen op covid bij terugkeer uit Luxemburg en in afwachting van het resultaat van de test, zich in quarantaine te plaatsen. 
  • Alle verplaatsingen op het grondgebied van Luxemburg zijn toegelaten, doch het blijft aangeraden deze verplaatsingen beperkt te houden.
  • 'Social distancing' moet steeds gerespecteerd worden en een ‘mondmasker’ (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking…) is verplicht  op openbaar vervoer,  in alle winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden.  
  • Alle winkels, restaurants, cafés, bars zijn open. Mondmasker (of gelijkaardig: bandana, sjaal, buff, mond- en neusbedekking, …  ) is verplicht binnen de winkels en in alle omstandigheden waarbij de afstand van 2 meter niet kan verzekerd worden.
  • "Auto-observatie" blijft verplicht; personen binnen het GH die menen de symptomen van coronabesmetting te vertonen, dienen de ‘hotline’ te bellen op n°. 8002 – 8080  (Sanitaire Inspectie) of het volgende noodnummer te bellen 112, indien de symptomen ernstig zijn.
  • De ‘lock down’ (“binnenblijven”)   is nog steeds het aangeraden basisprincipe, doch  geen wettelijke verplichting meer.  Telewerk  bijvoorbeeld wordt nog altijd aangeraden.

Nota:  de ‘frontaliers’ (“grensarbeiders”)  moeten niet langer in het bezit zijn van een apart document/attest dat  hun band aantoont met hun werkgever in Luxemburg (zie site www.gouvernement.lu) . 

De Luchthaven te Findel is terug open voor gewone passagiersvluchten (vrachtvlucht bleef steeds toegelaten), o.a.  met volgende bestemmingen Stockholm, Lisbonne, Porto, Hambourg via Sarrebruck, Munich, Bordeaux, Marseille, Manchester, Salsburg, Innsbruck en met bijkomende vluchten sinds juni en juli.

 

Het is aangeraden voor de reiziger zich te registreren op Travellers online via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar of wonen in het Groothertogdom Luxemburg.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in Europa valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten.

 
Criminaliteit

Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.